home | biografie | werken | verzetswerk | links | contact

links


Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos

- - - verzet - - -

Het verborgen front: boek van Fred Cammaert – De volledige titel van dit tweedelig boek is: Het verborgen front: geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met 'illegaliteit' wordt de verzetsbeweging bedoeld. Het gaat hier niet om een oorlogsroman maar om een wetenschappelijk onderzoek dat de Maastrichtenaar A.P.M. Cammaert voor de Rijksuniversiteit Groningen heeft verricht. Ook al lijkt deze site Engelstalig, de inhoud van het boek is in het Nederlands. Je kunt het hele boek in PDF-vorm downloaden per hoofdstuk. Het eerste PDF-bestand geeft een inhoudsopgave en het laatste bestand een Engelstalige samenvatting én een namenlijst van de helden en de daders die de hoofdrol speelden in de verzetsgeschiedenis van Limburg. Staan er familieleden van je bij?



PDF: Gerhard Soesman - scholier en verzetsstrijder De gemeentelijke HBS (= atheneum) in de Helmstraat in Maastricht was in de oorlog een broeinest van verzet tegen de nazi's. Over het lot van één leerling, Gerhard Soesman, gaat deze PDF. Hij was een 19-jarige HBS-leerling toen hij wegens verzetsactiviteiten werd gearresteerd en was 22 toen hij werd vermoord in Auschwitz. Voor zijn huis (Koestraat 12, Maastricht) is een struikelsteentje in het wegdek aangebracht. Zijn naam staat ook op de Erelijst van gevallenen 1940-1945. Dat is de lijst van Nederlanders die zijn omgekomen door hun verzet tegen de vijand.



Verzetsmuseum.org – Dit museum in Amsterdam biedt informatie over de Tweede Wereldoorlog.(v)



Verzetsstrijders Maastricht – Op dit forum wordt een hele opsomming gegeven van mannen en vrouwen uit Maastricht die hun leven hebben gewaagd en gegeven om hulp te bieden aan hen die dat nodig hadden en te strijden voor vrijheid en recht. Verzetswerk betekende: Het helpen onderduiken van Joden, zigeuners, geallieerde piloten en Nederlanders die opgeroepen waren voor de "Arbeitseinsatz"; het stelen of vervalsen van voedselbonnen om al die mensen te kunnen laten eten; het drukken en verspreiden van krantjes om de mensen te informeren en te waarschuwen voor de plannen en de misdaden van de nazi's; en (heel soms) het plegen van aanslagen op foute figuren (Duits of Nederlands) die te gevaarlijk waren om in leven te laten.



- - - concentratiekampen - - -

Kamp Amersfoort - van concentratiekamp naar herinneringscentrum – Kamp Amersfoort is tijdens de oorlog een vreselijk concentratiekamp geweest waar vele gevangenen slachtoffer werden van mishandeling en verwaarlozing. Na de bevrijding wilde Nederland de oorlog en de kampen het liefst zo snel mogelijk vergeten en werd Kamp Amersfoort volledig ontmanteld. In 2004 werd op de resten van de fundamenten van deze vreselijke plek een mooie, bescheiden gedenkplaats gemaakt. Jong en oud kunnen hier samenkomen om te herinneren, te bezinnen en te leren van de lessen van het verleden. Er zijn tentoonstellingsruimten en men kan aan het eind van de schietbaan (waar executies plaatsvonden) het indrukwekkende beeld "De Stenen Man" bezoeken.



VIDEO: Het Klokhuis - Kamp Amersfoort – Leerlingen van het Corderius College maakten een filmpje voor hun projectweek voor Het Klokhuis. Ze keken er rond, interviewden de medewerkers en bekeken de tentoonstellingsruimten, de schietbaan waar executies plaatsvonden en het standbeeld "De Stenen Man".



VIDEO: Kamp Amersfoort – In 10 minuten wordt in dit filmpje de vreselijke geschiedenis verteld van concentratiekamp Amersfoort. In totaal zijn er zo'n 40.000 mensen gevangen geweest vanwege hun politieke of seksuele voorkeur, vanwege hun afkomst als Jood of zigeuner, of vanwege verzetsdaden of weigering mee te werken met de nazi's. Ook al was Amersfoort geen vernietigingskamp, bijna 1000 mensen stierven er door executies, mishandeling of verwaarlozing. Zo'n 19.000 mensen werden na enige tijd doorgevoerd naar kampen in Duitsland waar uiteindelijk vele duizenden werden vermoord in de gaskamers of door mishandeling. Het filmpje eindigt met de melding dat er van het kamp nu (bijna) niets meer over is, maar sindsdien is er op die plaats een herdenkingscentrum gebouwd waar veel is te zien en te beleven. (Zie hierboven)



KZ-Gedenkstätte: Neuengamme - Herdenkingscentrum concentratiekamp – Uitgebreide informatie - in het Duits - over concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Veel detailinformatie; niet allemaal even fijn ...
Kijk bij Geschichte en dan bij Totenbuch naar Die Toten 1940-1945 en vul daar bij Häftlingsnummer het nummer 11766 in. "Suchen". Klik nog even op de naam ...
 -talig.



Emblemen in nazi-concentratiekampen - Wikipedia – Elke dictator wil zijn tegenstanders uitschakelen. Hitler bouwde daarom enorme concentratiekampen waar hij iedereen die hij als vijand zag (communisten, sociaaldemocraten, homo's, zigeuners, Joden, emigranten, getuigen van Jehova) zware dwangarbeid liet verrichten en/of liet vermoorden. Elk van die groepen moest van de SS een herkenningsteken dragen - een gekleurde driehoek - zodat zij door hun bewakers (vaak zware criminelen die daar ook gevangen zaten) nog eens extra gediscrimineerd konden worden. Door haat en vernedering in het kamp te brengen, waren er minder SS'ers nodig om die honderdduizenden mensen te bewaken. Op deze Wikipediapagina zie je een overzicht van die concentratiekampemblemen en van de mensen die ze moesten dragen.



Philips-kommando.nl – Stichting geschiedschrijving Philips-kommando concentratiekamp Vught, '43-'44.(v)



Nationaal Monument Kamp Vught – "Herdenken is nadenken" is het motto van dit herinneringscentrum. Op dit gedeelte van de site vindt je historische informatie.



Nationaal Monument Kamp Vught - werkstuk/spreekbeurt – Op dit gedeelte van de site vindt je informatie voor een spreekbeurt of een werkstuk.



Het Kwaad Buiten - documentaire – Leven naast Kamp Vught. Een documentaire over gewone burgers die in de bezettingsjaren leefden naast Kamp Vught. Wat zagen ze? Wat wisten ze? Wat deden ze? Hier kun je de dvd bestellen. Bekijk anders hier alvast de trailer.



Kamp Westerbork - herinneringscentrum – Vanaf 1 juli 1942 was het kamp als Polizeiliches Judendurchgangslager Westerbork het vertrekpunt van in totaal 93 treinen naar Auschwitz, Sobibor, Theresientadt en Bergen-Belsen.



Auschwitz-Birkenau - memorial and museum -talig. Auschwitz was niet alleen een concentratiekamp waar Hitler zijn tegenstanders gevangen zette en zware dwangarbeid liet verrichten, het was ook een vernietigingskamp waar hij Joden, zigeuners en andere rassen of volkeren waar hij vanaf wilde, liet vermoorden. In dit kamp alleen al werden in totaal zo'n 1,1 miljoen mannen, vrouwen en kinderen vernietigd. Als er ooit een plek "de hel op aarde" genoemd zou kunnen worden ...
Een groot gedeelte van de Joden die met de treinen werden aangevoerd, werd rechtstreeks naar de gaskamers geleid. Als er nog dwangarbeiders nodig waren, kon men nog wat langer leven totdat men wegens ziekte, uitputting of uithongering toch naar de gaskamer moest. Deze site biedt veel detailinformatie.



Bergen-Belsen - Gedenkstätte - Het kamp waar Anne Frank en haar zus om het leven zijn gekomen. –   of  -talig.



- - - nagedachtenis - - -

Erelijst van gevallenen 1940-1945 – Dit document bevat de namen van degenen die in de Tweede Wereldoorlog als militair of als verzetsstrijder voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen. Op dit moment zijn er in de Erelijst ongeveer 18.000 namen opgenomen. Het bestand is samengesteld uit vijf groepen: 1) Militairen van de Koninklijke Landmacht; 2) Officieren en manschappen van de Koninklijke Marine; 3) Bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen; 4) Militairen van het Koninklijk Nederlands- Indisch Leger (KNIL) en leden van het Indisch verzet; 5) Verzetsdeelnemers in Nederland.
Typ de achternaam in het venster en bekijk de extra informatie of laat een "bloemetje" achter voor de gevallene.



Struikelsteentjes Maastricht.nl – Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 350 inwoners uit Maastricht gedeporteerd en vermoord door de nazi's. Dat waren niet alleen Joden of zigeuners (Roma en Sinti) maar ook politieke tegenstanders en anderen die zich op de een of andere manier verzetten tegen de naziterreur. Om hen te herdenken is voor elk huis van waaruit iemand is gedeporteerd een steentje - een struikelsteentje - in het trottoir geplaatst met naam en geboortejaar en jaar en plaats waar hij/zij is vermoord. Een soort minimonument voor hen die niet meer konden terugkeren naar hun huis. Waar in Maastricht vind je die steentjes? En wie worden ermee herdacht?



De dag dat de ONSCHULD is vermoord. Léon Wesly – Dat de Tweede Wereldoorlog over de hele wereld zo'n 55 miljoen mensen het leven heeft gekost, is natuurlijk vreselijk. Maar het blijft maar een getal zolang je er geen gezichten bij ziet. Dat in Maastricht meer dan 350 mensen zijn weggevoerd om nooit meer terug te keren, ook jonge kinderen, is een drama, maar ook dat is maar een getal. Mag één van hen een gezicht krijgen?
Dit is Léon Wesly.
Toen in Maastricht de deportaties van Joden begonnen, moest het hele gezin onderduiken en kon om veiligheidsredenen niet samenblijven. Léon kwam in zijn eentje op een schuiladres terecht waar hij erg verwaarloosd werd. Later werd hij wel goed opgevangen bij een gezin in Voerendaal maar door verraad viel hij toch nog in handen van de nazi's en werd - weer in zijn eentje - afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz.
Had Léon de Maastrichtse Anne Frank kunnen zijn? Nee, hij heeft nooit een dagboek kunnen schrijven want hij was pas vier jaar oud toen hij werd vermoord. Zijn struikelsteentje kun je vinden voor zijn geboortehuis in de Koning Clovisstraat 49.
Hij was niet het enige en niet het jongste kind dat nooit meer is kunnen terugkeren naar Maastricht. Op de site van Maastrichtse gevelstenen - Struikelstenen voor Joodse gedeporteerden vind je een lijst van alle Maastrichtse Joodse burgers die door de nazi's zijn vermoord. De geboortejaren staan erbij dus kun je zelf tellen hoeveel kinderen er van onze stad gestolen zijn.



Maastrichtse gevelstenen - Struikelstenen voor Joodse gedeporteerden – Welke struikelstenen zijn er al geplaatst? Waar woonden deze mensen en hoe zagen ze eruit? Een reportage van L1 over het leggen van de steentjes met een interview met nabestaanden Verder: foto's en een lijst van Joodse gedeporteerden.



Maastrichtse gevelstenen - Verzetsmensen uit Maastricht – Struikelsteentjes voor verzetsmensen die met hun leven hebben betaald voor onze vrijheid. Met foto's en feiten.



Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos Narinx, Jos


home | biografie | werken | verzetswerk | links | contact